Ons verhaalOns verhaal

Ons verhaal

IMAGE_TEXT
Groots dromen, klein beginnen
Wat begon als een eenling met een krat appels groeide uit naar een groep van vrijwilligers, appeldonateurs en natuur- en landschapsliefhebbers. Samen maken we een heerlijk natuurproduct, geven we een bestemming aan hoogstamfruit en dragen we bij aan meer biodiversiteit. Cidermaker Frank Rozendaal begon in zijn schuur met een krat appels uit de buurt aan het Mooyland avontuur. De appels werden met een stuk hout in een emmer geplet en de pulp perste hij met een geleende handpers van de buurman. Hoe provisorisch ook, het eindresultaat smaakte naar meer!
Het jaar daarop maakte Frank de eerste duizend flesjes Mooyland Cider bij de collega’s van IESSEL Cider. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het vak, niet alleen van het cider maken, ook van het snoeien van hoogstambomen bij Stichting IJsselboomgaarden. Na twee jaar meedraaien kwam er ruimte beschikbaar voor een eigen cidermakerij in een oude varkensschuur even verderop in zijn dorp Benneveld. De ciders van 2022 kwamen uit de eigen cidermakerij, Mooyland werkt voortaan vanuit – en aan – het prachtige esdorpenlandschap van Drenthe. Van het één kwam het ander. Na het maken van de eerste cider volgde al snel de vraag naar onderhoud van fruitbomen. Om dat te kunnen oppakken zocht Frank contact met Landschapsbeheer Drenthe. Samen met hen richtte Mooyland de Hoogstambrigade Coevorden op. Deze vrijwilligersgroep onderhoud nu waardevolle hoogstamfruitbomen in Coevorden en omstreken. Met het onderhoud van fruitbomen ontstond vervolgens ook de vraag naar herplant en aanplant van boomgaardjes. Sommige eigenaars vroegen ook of er een heg om de boomgaard kon worden geplant. En zo belandde Mooyland in het landschapsbeheer en -herstel. Mooi werk en herstel is hard nodig: in de afgelopen eeuw is meer dan zestig procent van alle landschapselementen verdwenen.
IMAGE_TEXT
Inmiddels werkt Frank aan zijn grote droom: hij wil boer worden en de cidermakerij uitbouwen naar een natuurboerderij! Een plek waar natuur en landbouw samenkomen, een boerderij en natuurorganisatie in één. Cider is een prachtig begin, maar het is zeker niet het eindstation. Een eigen boomgaard zou mooi zijn en dus zoekt hij nu naar (pacht)grond om die te realiseren. Ook heeft hij Stichting Mooyland opgericht, waarmee enerzijds wordt gewerkt aan het herstel van landschapselementen zoals boomgaarden, bos, heggen, houtwallen en poelen en anderzijds fondsen worden geworven om eigen grond aan te kopen, waarop de boerderij van zijn dromen tot stand kan komen. Een boerderij opzetten is iets van de lange adem, van doorzettingsvermogen, een flinke dosis geluk en hulp van anderen. Het zal niet morgen geregeld zijn, maar we komen er wel, daar is Frank vast van overtuigd en daar werkt hij dagelijks aan.
Volg ons verhaalVolg ons verhaal

Volg ons verhaal

Hoogstamboomgaarden herbergen bijzondere oude fruitrassen en zijn een waar paradijs voor bijen, vogels en beestjes. Met elk glas draag je bij aan het behoud!
2x per week worden bestellingen met zorg en aandacht verwerkt. We gebruiken speciale, breukvrije flesdozen. Verzending via PostNL.
Betalingen verlopen via een beveiligde betaalomgeving en versleutelde verbinding. We respecteren je privacy en delen je gegevens met niemand.
Gemaakt van lokale, onbespoten appels en peren. We werken met natuurlijke, spontane vergisting en maken geen gebruik van overbodige toevoegingen.

Contact

Heb je een vraag? Wil je appels doneren? Of meehelpen in de cidermakerij? Laat het ons weten!