Word ook appeldonateurWord ook appeldonateur

Word ook appeldonateur

Doneer je fruit

Heb je appels, peren, kweeperen of mispels over waar je niets mee doet? Word dan appeldonateur!
In ruil voor elke 15 kilo fruit ontvang je een fles Mooyland Cider retour. Als je ze zelf plukt dan krijg je voor iedere 10 kilo een fles retour. Ook appels en (stoof)peren die je zelf niet lekker vindt zijn vaak juist heel geschikt voor het maken van cider. Appels en peren over? Neem dan contact op!
Inbrengdagen

Inbrengdagen

We organiseren dit jaar een aantal inbrengdagen waarop je appels en peren kunt komen brengen direct bij de cidermakerij. De inbrengdagen voor 2024 worden voor de oogst bekend gemaakt op deze pagina.
Volg ons verhaalVolg ons verhaal

Volg ons verhaal

Simpel: kom naar een van de inbrengdagen en lever je appels of peren in. We wegen het fruit ter plekke, zodat je weet hoeveel flessen je ervoor terugkrijgt. Heb je erg veel fruit? Dan kunnen we ook komen plukken. Neem hiervoor contact met ons op.
Til de appel of peer een beetje op. Laat het steeltje los van de boom? Dan is je fruit rijp. Blijft het steeltje vast zetten ook na zachtjes trekken? Dan is je fruit nog niet rijp. Je kunt ook een appel of peer door de midden snijden. Zijn de pitjes donkerbruin? Dan is het fruit rijp. Als ze nog wit of lichtbruin zijn, dan mogen ze nog langer rijpen. En je kunt natuurlijk ook proeven! Zijn ze lekker zoet, dan zijn ze uiteraard rijp!
Ja, alle hoogstamfruitrassen zijn geschikt. Ook kweeperen en mispels ontvangen wij graag. Als er een plekje op je fruit zit, dan is dat geen probleem. Rot fruit en valfruit is niet geschikt en dat nemen wij dan ook niet in ontvangst. Laat ze lekker liggen, is goed voor de bodem en beestjes!
Nee. Fruit dat vanzelf van de boom is gevallen wordt snel beurs en kan verontreinigingen bevatten. Daarmee is valfruit niet geschikt voor het maken van cider. Laat het fruit lekker liggen, het is waardevol voor je bodem en voor vogels en beestjes in de boomgaard! En het scheelt jou een hoop opruimen. Dat doet de natuur wel voor je!
Cider maken duurt lang, maar dat lange wachten wordt beloond. Na een paar maanden ontvang je een uitnodiging voor de ophaaldag, een feestelijke dag met koffie, taart en cider waarop we de ciders uitdelen. Deze dag vind meestal in mei of juni plaats.
Ja, dat kan. Graag zelfs! Maar daar heb je wel minimaal 300 kilo appels en/of peren voor nodig. Als je die aantallen kunt aanleveren en je wilt daar een eigen cider van laten maken, dan horen wij graag van je. Heb je minder fruit, dan kun je je appels en peren inleveren en krijg je er Mooyland cider voor terug.

Contact

Heb je een vraag? Wil je appels doneren? Of meehelpen in de cidermakerij? Laat het ons weten!