Word ook appeldonateur
Doneer je fruit
Heb je appels, peren, kweeperen of mispels over waar je niets mee doet? Word dan appeldonateur!
In ruil voor elke 15 kilo fruit ontvang je een fles Mooyland Cider retour. Als je ze zelf plukt dan krijg je voor iedere 10 kilo een fles retour. Ook appels en (stoof)peren die je zelf niet lekker vindt zijn vaak juist heel geschikt voor het maken van cider. Appels en peren over? Neem dan contact op!
Inbrengdagen
We organiseren dit jaar een aantal inbrengdagen waarop je appels en peren kunt komen brengen direct bij de cidermakerij.
De inbrengdagen vinden plaats op:
Zaterdag 21 september van 10 tot 16 uur
Vrijdag 27 september van 10 tot 16 uur
Zaterdag 5 oktober van 10 tot 16 uur
Zaterdag 12 oktober van 10 tot 16 uur
Zaterdag 19 oktober van 10 tot 16 uur
De cidermakerij is gevestigd op Bennevelderstraat 28 te Benneveld.
(Let op: dat is dus een ander adres dan elders op de site staat vermeld. Nummer 46 is ons kantooradres.)
Volg ons verhaal
Hoe word ik appeldonateur?
Simpel: kom naar een van de inbrengdagen en lever je appels of peren in. We wegen het fruit ter plekke, zodat je weet hoeveel flessen je ervoor terugkrijgt. Heb je erg veel fruit? Dan kunnen we ook komen plukken. Neem hiervoor contact met ons op.
Hoe weet ik of mijn fruit rijp is?
Til de appel of peer een beetje op. Laat het steeltje los van de boom? Dan is je fruit rijp. Blijft het steeltje vast zetten ook na zachtjes trekken? Dan is je fruit nog niet rijp.
Je kunt ook een appel of peer door de midden snijden. Zijn de pitjes donkerbruin? Dan is het fruit rijp. Als ze nog wit of lichtbruin zijn, dan mogen ze nog langer rijpen. En je kunt natuurlijk ook proeven! Zijn ze lekker zoet, dan zijn ze uiteraard rijp!
Zijn alle appels en peren geschikt?
Ja, alle hoogstamfruitrassen zijn geschikt. Ook kweeperen en mispels ontvangen wij graag. Als er een plekje op je fruit zit, dan is dat geen probleem. Rot fruit en valfruit is niet geschikt en dat nemen wij dan ook niet in ontvangst. Laat ze lekker liggen, is goed voor de bodem en beestjes!
Kan ik ook valfruit inleveren?
Nee. Fruit dat vanzelf van de boom is gevallen wordt snel beurs en kan verontreinigingen bevatten. Daarmee is valfruit niet geschikt voor het maken van cider. Laat het fruit lekker liggen, het is waardevol voor je bodem en voor vogels en beestjes in de boomgaard! En het scheelt jou een hoop opruimen. Dat doet de natuur wel voor je!
Wanneer ontvang ik mijn cider?
Cider maken duurt lang, maar dat lange wachten wordt beloond. Na een paar maanden ontvang je een uitnodiging voor de ophaaldag, een feestelijke dag met koffie, taart en cider waarop we de ciders uitdelen. Deze dag vind meestal in mei of juni plaats.
Kan in mijn eigen cider laten maken?
Ja, dat kan. Graag zelfs! Maar daar heb je wel minimaal 300 kilo appels en/of peren voor nodig. Als je die aantallen kunt aanleveren en je wilt daar een eigen cider van laten maken, dan horen wij graag van je. Heb je minder fruit, dan kun je je appels en peren inleveren en krijg je er Mooyland cider voor terug.
Contact
Heb je een vraag? Wil je appels doneren? Of meehelpen in de cidermakerij? Laat het ons weten!