Algemene voorwaarden

Wie wij zijn

Mooyland maakt cider van oude fruitrassen om Drentse hoogstamfruitbomen te behouden.

Over ons

Het begon met een paar kratjes appels van de buurvrouw.

Mooyland is gevestigd in één van de kleinste dorpjes van Nederland. De tijd lijkt hier stil te staan. Vijftien jaar geleden ontvluchtten Martine en ik, Frank, de drukke Randstad. We verruilden onze flat voor een huisje op het platteland en hoopten daar rust en natuur te vinden. Dat is gelukt, en we vonden nog veel meer. Zo vonden we er ook onszelf terug en we ontdekten dat het Drentse platteland ons nog veel meer kon geven dan een mooie woonomgeving. Appels bijvoorbeeld. Heel veel appels! Als eerste de appels van de buurvrouw. En toen die over de brug was volgde er snel meer fruit, genoeg om mijn eerste cider te maken. Ik leende een handpers van een buurman even verderop en ging aan de slag in mijn schuur. Onder toeziend oog van onze konijnen plette ik de appels met een houten paal in een emmer. Een beetje spartaans, maar het werkte. (De konijnen hadden zo hun twijfels.) De appelpulp ging door de pers en zie daar: de eerste cider was geboren!

Die cider smaakte naar meer. Het volgende seizoen maakte ik een kleine duizend flessen cider bij een cidermakerij in Overijssel en daarna is het snel gegaan. Inmiddels heeft Mooyland haar eigen cidermakerij in een oude varkensstal even verderop in ons eigen dorp. Er haakten diverse vrijwilligers en vele appeldonateurs aan. Samen verwerken we nu ieder jaar steeds meer appels en peren die anders op de composthoop zouden belanden. Ook aan het onderhoud van hoogstamboomgaarden wordt gewerkt in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe en we maken stappen om nieuwe boomgaarden aan te planten en het landschap te verrijken met andere landschapselementen zoals heggen, bosjes en poelen. Daarvoor is in 2023 Stichting Mooyland opgericht. Mooyland wil natuur en landbouw met elkaar verbinden en ik droom inmiddels ook hardop van een eigen boerderij. Mooyland beweegt zich van cidermakerij naar natuurboerderij! Daarvoor moeten nog 1001 stappen worden gezet, maar dat is prima. Ik geniet van elke stap voorwaarts en ben ervan overtuigd dat het gaat lukken.

Mooyland is uitgegroeid van een eenling met een paar kratten appels naar een club van tientallen vrijwilligers, appeldonateurs en natuur- en landschapsliefhebbers. Samen maken we een heerlijk natuurproduct en dragen we bij aan een mooie landschap en meer biodiversiteit. Hoe mooi is dat?

Proost op het landschap!

Frank Rozendaal
Oprichter en cidermaker

Jouw bestelling maakt het verschil

Als je ook wilt bijdragen aan een mooier landschap en meer biodiversiteit, waarom dan niet vandaag?

Behoud de boomgaarden

Hoogstamboomgaarden herbergen bijzondere oude fruitrassen en zijn een waar paradijs voor bijen, vogels en beestjes. Met elk glas draag je bij aan het behoud!

Behoud de boomgaarden

2x per week worden bestellingen met zorg en aandacht verwerkt. We gebruiken speciale, breukvrije flesdozen. Verzending via PostNL.

Veilig betalen en bestellen

Betalingen verlopen via een beveiligde betaalomgeving en versleutelde verbinding. We respecteren je privacy en delen je gegevens met niemand.

Puur natuurlijk product

Gemaakt van lokale, onbespoten appels en peren. We werken met natuurlijke, spontane vergisting en maken geen gebruik van overbodige toevoegingen.

Winkelwagen