Over Mooyland

Mooyland maakt cider van bijzondere appels en peren uit Drentse hoogstamboomgaarden. Zo krijgen oude fruitrassen een lekkere bestemming en blijven deze prachtige hoogstamfruitbomen behouden. Met Mooyland cider proost je op het landschap!

De ciders van Mooyland zijn ambachtelijk gemaakt van 100% puur en onbespoten sap. Het zijn friszure, droge ciders met een klein bubbeltje. Het zijn daarmee heerlijke, verkoelende dorstlessers. Met elk glas Mooyland cider help je mee met het behoud van oude fruitrassen. Zo vind je in onze ciders typische Drentse rassen zoals de Drentse Bellefleur en Drentse Paradijs, maar ook andere klinkende namen zoals Syden Hempdje, Notarisappel, Groninger Kroon, Sterappel, Juttepeer en Zoete Ermgaard kom je tegen in onze ciders. Stuk voor stuk bijzonder rassen die omwille van smaak en diversiteit het behoud meer dan waard zijn.

De ciders worden door Frank zelf gemaakt bij een bekende cidermakerij in Overijssel. Daar bracht hij dit jaar zijn eerste Drentse fruitoogst naartoe en met de hulp en apparatuur van ervaren cidermakers maakte hij daar Mooyland Cider. Door te helpen doet hij kennis en ervaring op en leert hij de fijne kneepjes van het vak van cidermaker. Stapels boeken en het internet doen de rest.

Ook het snoeien en onderhouden van fruitbomen heeft inmiddels zijn aandacht en zodoende is hij nu ook in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe een Hoogstambrigade begonnen in de gemeente Coevorden. Met een club vrijwilligers gaat hij daar waardevolle hoogstambomen onderhouden.

De eerste Mooyland Ciders van de oogst van 2020 zijn inmiddels verkrijgbaar. Beide ciders zijn gemaakt van zowel appels als peren, waarbij de ene cider een ‘wilde vergisting’ heeft ondergaan en de andere een traditionele vergisting met cidergisten. Bij wilde vergisting worden de van nature op de appels aanwezige gisten gebruikt om het vergistingsproces op gang te brengen. Aan de Wilde Cider is verder ook geen sulfiet toegevoegd. Bij de traditionele cider zijn cultuurgisten gebruikt zodat je het proces beter kunt sturen en aan deze cider is, omwille van de houdbaarheid, een klein beetje sulfiet toegevoegd. Het resulteert in twee verschillende ciders met elk hun eigen karakter. Wat ze gemeen hebben is dat het allebei droge, frisse ciders zijn met een klein bubbeltje en een aangenaam zuurtje en een alcoholpercentage rond de 6%. Een heerlijke dorstlesser op een zomerse dag en een lekker begin van weekend!

Mooyland Cider is verkrijgbaar bij lokale winkels in de buurt van de boomgaarden en bij Mooyland zelf via de webshop of bij de achterdeur (je kunt pinnen). Kijk hier voor alle verkooppunten. Heb je vragen over de cider of wil je komend jaar ook jouw Drentse appels en peren doneren? Mail dan naar Frank via cider@mooyland.nl

Mooyland Cider
Bennevelderstraat 46
7856TC Benneveld
cider@mooyland.nl
0524 – 700210

BTW: NL851888380B01
KVK: 55862292
Bank: NL39 RABO 0128033533

Volg onze appel-avonturen op Instagram of Facebook