Wat is cider?

Cider, wat is dat eigenlijk? De meeste mensen weten dat het een drank is, sommigen weten ook dat het gemaakt wordt van appels, maar echt bekend is cider nog steeds niet in Nederland. Daarom hier een korte uitleg over deze spannende drank die zowel wijn- als bierdrinkers aanspreekt.

Je zou cider kunnen omschrijven als appelwijn. Cider is een laag alcoholische drank gemaakt van appels. Door het sap van geperste appels te laten vergisten ontstaat cider: een drank met zo’n 5 tot 8% alcohol. Bij ambachtelijke ciders zoals die van ons – Mooyland Cider – wordt geen suiker toegevoegd. Het is een puur natuurproduct. Doordat appels minder suikers bevatten dan bijvoorbeeld druiven blijft het alcoholpercentage lager dan in een wijn.

Wat zijn bekende cider producerende landen?

De bekendste ciderland zijn Frankrijk en Engeland. Die landen kennen een rijke cidercultuur. Normandie en Bretagne staan bekend om hun ciders en ook het Zuiden van het Verenigd-Koninkrijk kent diverse cidergebieden. Minder bekend is dat ook Duitsland, Spanje en Zwitserland een bloeiende cidercultuur kennen. In de Duitsland noemen ze cider apfelwein. Met name Hessen en Rijnland-Pfalz zijn bekende ciderstreken. In Spanje moet je ciders zoeken in het Noorden van het land: Asturië en Baskenland zijn groot in ciders. De koele bergen van Zwitserland zijn een prima plek om appels te laten groeien en dus om cider te maken, maar deze ciders komen zelden over de grens. Cider wordt ook gemaakt in Canada, de USA, Australië, Japan, Mexico, Argentinië, Chili en natuurlijk ook in de België en Nederland. Veel van de genoemde landen zijn grote appelproducenten en dus ligt het maken van cider voor de hand. In Nederland en België komt het maken van cider pas recent van de grond. Er zijn nu meerdere ambachtelijke producenten actief, maar al met al zijn er minder cidermakers dan wijngaarden in de Lage Landen en ook het aantal bierbrouwers overtreft het aantal cidermakerijen ruimschoots.

Welke soorten cider bestaan er?

Cider wordt meestal geclassificeerd van droog naar zoet. Net zoals bij wijn dus. Maar anders dan bij wijn mag een cidermaker ander fruit, kruiden en toevoegingen zoals hop gebruiken. Dat maakt de smaak van cider eindeloos! Ook van peren kan cider worden gemaakt. Dat noemen ze in Frankrijk poiré en in Engeland perry. Blends van appels en peren komen ook voort.

Cider kan volledig helder zijn of (licht) troebel en de kleur varieert van lichtgeel tot donkerbruin. De meeste ciders hebben een klein bubbeltje, maar er zijn ook platte ciders zonder bubbel. Ook worden er ciders gemaakt op de champagne-methode. Die hebben een krachtige bubbel, net zoals een champagne.

De soorten appels bepalen voor een groot deel de smaak van de cider. In de bekende ciderlanden gebruikt men speciale ciderappels. In Nedeland, Duitsland en Belgie worden hand- en moesappels gebruikt voor de productie van cider. Dit levert over het algemeen een frisse cider met duidelijk waarneembare zuren op.

Naast de ambachtelijke ciders zoals wij die maken wordt er ook op industriële schaal cider gemaakt. Hiervoor wordt meestal appelconcentraat gebruikt en om er snel bubbels in te krijgen worden deze ciders ingespoten met koolzuur. De grootste industriële cidermerken (je vindt ze in de supermarkt) zijn eigendom van internationale brouwers. Heineken is niet alleen een van de grootste bierbrouwers, ze zijn ook de grootste producent van dit type cider.

Ambachtelijke cider proeven?

De ciders van Mooyland worden op ambachtelijke wijze gemaakt in onze eigen cidermakerij in een klein dorpje in Drenthe. Wij gebruiken oude fruitrassen uit hoogstamfruitboomgaarden. Ons doel is deze boomgaarden te behouden en voedselverspilling tegen te gaan. Met onze ciders geven we een nieuwe bestemming aan oude fruitrassen en houden we hoogstamboomgaarden overeind. Deze boomgaarden vormen een thuis voor bijen, vogels en beestjes en zijn ware biodiversiteitsparadijsjes. Met elk glas Mooyland cider help je deze bijzondere plekken in stand te houden. Proost op het landschap!

Meer weten over cider?

Cider uit Nederland
Is cider bier?
Cider maken: hoe doe je dat?