Nederlandse cider is in opmars! Niet zo gek voor een land dat uitermate geschikt is voor het telen van appels en peren. Desondanks heeft Nederland geen cidertraditie, maar er zijn steeds meer cidermakers die daar verandering in proberen aan te brengen. Cider wordt op steeds meer plekken in Nederland gemaakt. Het is een mooie manier om een nieuwe bestemming te geven aan oude fruitrassen en op die manier is cider een prima manier om oude boomgaarden te behouden. En het is nog lekker ook! Wat wil je nog meer?
Nederlandse cider: lekker fris
Cider uit Nederland wordt gemaakt van hand- en moesappels. In principe zijn alle Nederlandse appels geschikt voor het maken van cider, maar ze zijn er geen allen écht voor bedoelt. In landen met een rijke cidercultuur – zoals Frankrijk of Engeland – hebben ze speciale ciderappelrassen. Die hebben wij niet in ons kikkerlandje, maar gelukkig kan je van onze lokale appels ook een prima cider maken! Vooral oude fruitrassen afkomstig uit zogenaamde hoogstamfruitbomen zijn geschikt. Deze appels groeien traag en worden niet zo groot en lijken in die zin meer op de traditionele ciderappels. Nederlandse appels hebben vrij veel zuren en weinig zoet en bitters en dat resulteert in frisse ciders. Nederlandse cider lijkt eigenlijk nog het meest op Spaanse cider of Duitse apfelwein. Een heerlijk verfrissende drank met een laag alcoholpercentage.
Nederland ciderland?
Zoals gezegd zijn er inmiddels meerdere (semi)professionele cidermakers actief in Nederland, waarvan Mooyland Cider er eentje is. Wij maken cider van appels en peren uit Drenthe, maar er zijn dus ook cidermakers in andere delen van Nederland actief. Meestal zijn ook zij streekgebonden, waardoor elke Nederlandse cider en cidermakerij zijn eigen karakter heeft. Hoewel er meerdere cidermakerijen zijn is Nederland nog geen echt ciderland. Cider wordt (nog) niet zoveel gedronken en als je het aantal cidermakerijen afzet tegen het aantal bierbrouwerijen of wijngaaren dan is er nog een hele weg te gaan voordat Nederland een écht ciderland is.
Cider, wijn en bier
Ambachtelijke cider uit Nederland lift wel mee op de hausse aan bierbrouwerijen en de aandacht voor speciaalbieren. Cider hangt eigenlijk een beetje tussen bier en wijn in en spreekt zo twee doelgroepen aan. Cider is echter geen bier, het lijkt qua productieproces meer op wijn (appelwijn) dan op bier. Nederland is groot in bier en herbergt een aantal van ‘s werelds grootste bierbrouwerijen en inmiddels honderden microbrouwerijen. Zo’n vaart zal het met cider waarschijnlijk niet lopen, maar wellicht komt Nederlandse cider wel op gelijke voet met het aantal wijngaarden in Nederland. Daarvan zijn er inmiddels zo’n 170 te vinden door het hele land. Het zou mooi zijn als elke streek of provincie zijn eigen cidermakerij zou krijgen. Mooyland en andere cidermakers werken daar dagelijks aan en zo zetten we Nederlandse cider op de kaart.
Nederlandse cider kopen?
Omdat er zo weinig Nederlandse cidermakers zijn moet je goed zoeken naar Nederlandse cider. Er zijn inmiddels een aantal gespecialiseerde ciderwinkels in Nederland waar je cider uit Nederland kunt kopen. Veel bierspeciaalzaken hebben ook een hoekje met cider waar vaak ook wat Nederlandse ciders te vinden zijn. Kijk ook bij streekwinkels en boerderijwinkels. De ciders van Mooyland zijn in Drenthe te koop en je kunt ze ook online bestellen in onze eigen webshop.
Probeer eens een Nederlandse cider en ontdek de bijzondere smaak van cider uit de Lage Landen. Proost!