Cider maken? Zo doe je dat!

Cider maken is eigenlijk best makkelijk. Goede cider maken is dan weer best moeilijk. Maar laat je niet weerhouden! Want cider maken is hartstikke leuk. Maar pas op, voordat je het weet eindig je net als Mooyland met een complete cidermakerij. Wat begon als hobby is inmiddels een complete cidermakerij geworden. Maar gelukkig heb je voor cider maken maar weinig nodig, dus het is een leuke jaarlijks terugkerende hobby. Wat is nu mooier dan cider maken van je eigen fruit?

Cider maken: dit heb je nodig

Ten eerste appels. Het liefst appels uit hoogstamboomgaarden of uit je eigen tuin. Die zijn waarschijnlijk onbespoten en hebben geen kunstmest gekregen. Wel zo lekker en kunstmatige mest heeft ook een negatief effect op je vergistingsproces, maar daarover later meer. Schone, opbespoten appels dus, daar begint het mee. Verder heb je iets nodig om je appels tot stukjes te hakken, een pers, een vat, wat trechtertjes en indien gewenst cidergist. Vervolgens heb je vooral veel geduld nodig. Bij sommige komt dat in overvloed, anderen hebben daar moeite mee, maar tijd en geduld zijn het beste ingredient voor jouw eigen cider.

Heb je alles in huis? Mooi! Dan kunnen we nu cider gaan maken!

Stap 1 appelcider maken: appelpulp maken

De appels moeten worden met schil en klokhuis en al versnipperd tot pulp. Ik heb de appels voor mijn eerste cider met een paal in een emmer fijngestampt. Hoe primitief ook, het effect was prima. Met een staafmixer of een goede keukenmachine kom je ook een heel eind. En kan je goed met een koksmes overweg, dan is dat ook een optie. Maar paal, keukenmachine of mes, als je flink wat appels wilt verwerken dan zul je merken dat het niet echt lekker werkt. Ik ken ook iemand die zijn appels door de takkenversnipperaar gooit, dat gaat al een stuk sneller, maar heb je die niet, dan zijn er gelukkig ook professionele appelhappers te koop of te huur. Wel zo hygiƫnisch.

Stap 2 cider maken: persen

Van de pulp maak je vervolgens appelsap, de basis voor jouw cider. Uiteindelijk is cider gewoon vergiste appelsap, dus hoe beter je appelsap hoe beter je eindproduct. Zorg daarom voor goed rijp fruit. Je kunt geen goede cider maken van onrijp fruit. Als de appel loslaat van de boom als je hem een beetje optilt, dan kan je hem plukken. Komt hij niet los? Lekker later hangen dan en wachten. (Geduld, weet je nog.)

Laat geplukte appels ook nog even narijpen. Hoe rijper het fruit, hoe beter de cider. Een appel is rijp als je hem met je duim een klein beetje kunt induwen. Duw niet dagelijks op al je appels, dan krijg je beurse plekken. Een plek je op een appel is trouwens geen ramp voor cider. Rotte appels gooi je weg, de rest kan je gewoon persen.

Stap 3 cider maken: vergisten

Info volgt.

Stap 4 cider maken: overhevelen

Info volgt.

Stap 5 cider maken: rijpen

Info volgt.

Stap 6 cider maken: bottelen

Info volgt.

Stap 7 cider maken: proosten!

Info volgt.

Winkelwagen